En liten samtale

Noen ganger er det sånn at noen samtaler man har med folk setter spor i en, og man blir sittende å tenke i etterkant. Kanskje fordi man angrer på noe man sa, eller at man skulle ha svart annerledes eller at man skulle ønske at samtalen man hadde kanskje aldri hadde funnet sted. Har dere hatt det sånn?

Uansett, jeg fikk en tlf samtale ang noe vi planlegger på jobben og da var det en gjest her jeg jobber som overhørte noe av samtalen, og det var noe hun tydeligvis tenkte på. Så hun spurte om hun kunne sette seg ned å snakke med meg over en kaffe. Og siden jeg hadde tid så er det null problem, ( jeg prøver alltid å gi kundene en samtale hvis de vil det) og hun spurte meg om jeg skulle satse på Vegansk mat her på jobben. Jeg svarte at ja det er planen og hun lurte på hvorfor. Jeg sa at det er fordi mange har spurt om vi har vegetar eller vegansk mat. I samme slengen sa jeg at jeg skulle prøve i en periode å kun spise vegansk mat selv. Hun lurte på hvorfor jeg ville og jeg sa at jeg er opptatt av at maten jeg skal ha er riktig sammensatt, at jeg får i meg det jeg skal og at jeg mener selv at jeg har godt av å kutte ut kjøtt. At det valget er det kun jeg og ingen andre som har tatt for meg. Da kommer det fra henne » Å du skal altså bli en hippie, og mene at du selv er bedre en alle andre, du skal slippe dyr løs fra pelsfarmer og gå i tog for å protestere mot det ene og det andre»

Jeg prøvde å forklare henne mitt synspunkt men hun gikk, (vi ble venner før hun gikk fordi vi var enige om at en dag i uka på fisk har alle bra av) men jeg ble sittende å tenke.  Grunnen til at jeg skal eller vil legge om til Vegansk kosthold i en periode, hvis ikke jeg klarer resten av livet så er det ihvertfall gjort et forsøk, er fordi jeg mener at det er det som er best for MIN helse, ikke at jeg kommer til å pålegge noen andre i min familie det samme, klart at jeg kommer  til å lage mat sånn at alle kan prøve ( må bare lære det først) men det er hovedsak min jobb. Det er ikke sånn at jeg plutselig nå er i mot pelsdyr, jeg vet at det livet de lever er tortur, dyr er ikke skapt for å bo under slike forhold, men det har jeg vært i mot fra jeg var ganske ung, og forvillet meg inn på en pelsfarm fordi jeg hadde rotet bort en adresse og skulle spørre hvor den personen bor. Klart at jeg var overlykkelig når jeg hørte at regjeringen nå tar tiltak mot slik oppdrett men jeg kommer aldri til å være med å slippe de løse, enkelt og greit fordi de ikke vil overleve i fritt og de vil da i verste tilfelle dø en langsom død.  Jeg er i mot jakt på ulv.  Men betyr det at jeg er mindre i mot hvis jeg ikke går i tog? Nei det er ikke det.

Hva er en veganer?

Jeg er jo ganske så fersk i dette, har vært vegetarianer i 2 år for sånn ca 18-20 år  siden men jeg fant ut at jeg skulle likevel skrive litt om hva  en Veganer er:

Først av alt, det er en helt vanlig person som deg og meg som bare velger å spise litt annerledes.

Wikipedia sier følgende:

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for alt levende, dyr inkludert. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr. Veganere unngår også å benytte dyreprodukter som lærpelsullsilke osv. og veganere unngår å støtte produksjonsformer som utnytter dyr, så langt det er mulig.

Veganere støtter ikke dyreforsøk og unngår produkter som er fremstilt ved bruk av forsøk på dyr, som kosmetikk, hudpleie- og husholdningsartikler. Veganere støtter heller ikke underholdningstjenester som baserer seg på utnytting av dyr, som sirkus, akvarier og kommersielle dyrehager. Veganere er også imot pelsdyrindustrien og alle former for jakt og fangst.

Veganisme er en undergruppe av vegetarianisme. Ulik de tidlige vegetarforeningene som ekskluderte kjøtt og fisk fra kostholdet av rent helsemessige årsaker, er veganeres fremste formål å unngå utnytting, lidelse og død for dyr. Veganere mener at samfunnets utnytting av dyr bør avskaffes og erstattes med humane alternativer.

Veganer (vegan på engelsk) ble opprinnelig avledet fra «vegetarianer» i 1944 da Elsie Shrigley og Donald Watson stiftet Vegan Society fordi de var frustrerte over at definisjonen av «vegetarianisme» etter hvert kom til å inkludere spising av meieriprodukter.[1] De kombinerte de tre første og de to siste bokstavene i «vegetarian» og fikk dermed «vegan», som dermed skulle være «begynnelsen og slutten på ordet vegetarianer».[1][2]

Vegan Society definerer veganisme på følgende måte:

Sitat Ordet «veganisme» betegner en filosofi og en levemåte som søker å ekskludere – så langt det er mulig og praktisk – alle former for utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For diettens del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er laget helt eller delvis av dyr.[3]

Så det er det som det står om det. Jeg gleder meg til å ta fatt på dette, og hvem vet, kanskje blir det tungt eller kanskje ikke, man må bare se. Uansett så fordømmer jeg ikke noen som spiser fisk, eller kjøtt. Det er opp til hver enkelt. Men jeg skal gjøre mitt for at jeg skal klare meg uten. Mye av det som er vanlig kost er for meg fy fy mat, da magen min reagerer på melk og egg for tiden. Så jeg tenker at hvis alle kan gjøre sitt aller beste for at det skal bli bra, da er det ikke mer man kan forlange.

Ha en fin dag enten den er kjøtt fri eller ikke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s